вівторок, 4 червня 2013 р.

Полтава. Цвинтарі

Обожнюю відвідувати цвинтарі в різних куточках країни. Адже на сучасних цвинтарях можна побачити особливості розвитку того чи іншого краю, відношення до померлих та до самої смерті. На старих як деінде можна відчути подих історії, того часу коли помер небіжчик. До того ж цвинтарі є одним з головних сторінок часу через котре можна доторкнутися до минулого.


В Полтаві я відвідав 2 цвинтарі: Монастирський та Єврейський. Хотілося звісно відвідати більше, але через брак часу встиг лише 2.
Монастирський цвинтар розташований на узгір'ї Монастирської гори та є найстарішим з міських кладовищ Полтави.
Вікі каже, що на ньому поховані онука О.С. Пушкіна М. О. Бикова, її донька і внучата племінниця М. В. Гоголя С. М. Данилевська та інші родичі Пушкіна і Гоголя, борці за Радянську владу М. І. Баринов, Г. П. Кондратко, майор Червоної Армії Ф. П. Кошеваров, акторка О.О. Герцик, художники В.О. Волков, П.М. Горобець та інші видатні постатті. На могили таких діячів завжди цікаво дивитися, адже саме через відношення до них виказується повага та любов наступних поколінь до тієї чи іншої постаті. Однак нажаль не вдалося знайти їх поховання, цвинтар старий, старі тропи забуті, нові прокладені через могили, котрі упираються в нові поховання чи великі дерева, а інколи вже дерева виросли з могил.




Перейшовши залізницю ми продовжили підйом в бік монастиря і натрапили на сучасне церковне кладовище

Як виявилося то навіть тут зберігається ієрархія, монахинь окремо ієреїв окремо

Недалеко від Монастирського є цвинтар, котрий і досі носить назву Єврейський. Сьогодні це сучасний великий цвинтар де ховають всіх. Однак колись там ховали євреїв, багато євреїв, причому традиція ховати євреїв там залишилася і в радянський час. Ми довго блукали по цвинтарю і все не могли натрапити на єврейську частину допоки нам не підказали її місце розташування.
Чи це старі поховання, чи просто перенесли надгробки не зрозуміло, адже вони стоять коло дороги

Ми бачили ще декілька надгробків на ідиші, але слід відзначити, що вони всі розкидані по цвинтарю і ми так і не побачили якийсь костяк. Проте помітили, що і в радянський час євреї намагалися ховати своїх поряд 

Слід відзначити що більшість єврейських поховань, навіть досить таки старих, знаходяться в задовільному стані, одразу видно що за нами наглядають, на декотрих до того ж замінили плити  вже за часи незалежності

Але найбільше нас вразив поховання ось цього дядечки

Для нього звели аж цілий склеп, але google навіть і не чув про такого


І на останок мабуть жінка була щирою комуністкою

Далі буде...