неділю, 8 січня 2017 р.

Цвинтар у польській провінції.

Як виглядає місце спочинку у поляків, а в польській провінції?  В чому відмінність від українських кладовищ? Щоб відповісти на ці питання ми відправилися ми відправилися до сільської місцини у м. Висока, що розташована за 27 км від Піли. У Високій проживає 2,7 тис. чол. і за нашими мірками це радше село, аніж місто. На його північній околиці розташовано кладовище.
1

Цвинтар огороджений парканом, поряд сміттєві баки.
2

Найстаріша могила, котру побачили, 1881 р.
3

Могила 1915 р.
4

А ось і міжвоєнка - 1931 р..
5

Проте цвинтар діє і понині.
6

Усі могили охайні
7

І доглянуті
7-2

Хоча трапляються і виключення, проте зовсім занедбаних могил не побачили.
8

Тут також є мода на сімейні склепи.
9

І звісно майже повсюдно на надгробках хрести.
10

У вихідні дні на цвинтарі досить багато людей. Батьки приводять дітей, щоб показати могили предків, розповісти про сімейне дерево. В цьому аспекті поляки досить дбайливо відносяться до своїх кладовищ та сприймають їх як зв'язок поколінь минулих та майбутніх. Як свою історію, а не просто місце спочинку вже померлих людей.
10-2

В кілометрі від нього знаходиться старе німецьке кладовище.
11

Але воно вже не в такому доброму стані. Повністю закинуте та занедбане.
12

З пробитими склепами
13

І поламаними надгробками
14

Те що розповсюджується на історію свого народу, повністю нівелюється відносно інших. Блукаючи залишками німецького кладовища згадалися польські фільми Колоски (Pokłosie) та Демон (Demon). В цих фільмах піднімаються питання відносно суспільної амнезії, спробах забути неприємне минуле, повністю викресливши його. В Демоні батько, одразу після весілля доньки, заявляє, що вона ніколи не одружувалася. І присутні на весіллі з цим погоджуються. Так і з цвинтарями, там де це є частиною історії поляків воно збережено, де спомином про неприємне минуле - воно забуте.
15

Зрозуміло, що такі речі характерні багатьом націям. І в Україні є досить багато занедбаних і закинутих національних кладовищ. Проте саме у поляків, котрі після 1945 р. створили мононаціональну державу, спільне минуле сприймається болісно. І в цьому вони мають багато спільного з росіянами.
16