четвер, 24 листопада 2016 р.

1 вересня в Литві

Досить часто приходилося чути історії в стилі: "нащо потрібно святкувати 1 вересня?", "в ЄС такого свята не існує", "Лінійка 1 вересня - це пережитки "совка"" і в такому стилі. Перший день осені ми зустріли в Литві. Щоб краще зрозуміти, як проходить цей день в країні, ми вирушили до Каунаса - другого міста країни. І сьогодні я розповім як насправді проходить 1 вересня в Литві.
1

В Литві це не просто святковий день для учнів, студентів та їх батьків, а державне свято.
З самого ранку на головних вулицях міст з'являються вази з квітками, адже тут, як і в нас, учні дарять святкові букети вчителям, проте вони не такі пишні. Як правило це соняхи.
лнг

Усі школярі йдуть з такими букетами до шкіл на святкову лінійку
2

Кожна школа, як я зрозумів, має свою уніформу. У більшості шкіл вона класна, а от форма школярів гімназії ім. О. Пушкіна дуже сильно нагадує радянську.
3

1 вересня - особливий день для Каунаса. Університети відіграють значну роль в житті міста, тому початок нового навчального року тут святкують з особливим розмахом. На площі Вінебис збираються студенти коледжів, університетів та гімназій.
4

Всі йдуть з прапорами своїх закладів та скандують кричалки
5 (2)

5

Викладачі принагідно вдягнені
6 (2)

6

Підтягується оркестр
7

Останні приготування
8

9

9 (2)

10

І розпочинається урочиста хода містом
11



Хода продовжується до пам'ятника Вітовту, де проводять урочистий мітинг
12

В церквах в цей час також проходять урочисті богослужіння
Костел Воскресіння
13

А після можна відпочити. 1 вересня в Литві заборонено продавати алкоголь в крамницях. Чесно кажучи не розумію цієї заборони, адже в кафе вільно можна вживати, а 30-31 серпня молодь просто затарюється бухлом наперед, до того ж ніхто не відміняв наркотики. Так що молодь собі добре зустрічає 1 вересня
15